Müller Péter író

Müller Péter író

Életrajz

Müller Péter 1936 december 1-jén született, Budapesten.

Napja a Nyilasban, felkelő jele a Vízöntőben állt. Író, drámaíró. Több mint ötvennyolc éve a budapesti Madách Színház dramaturgja.

1979- Filmkritikusok díja

1997-ben a drámaírók világversenyén,  LUGOSI-A vámpír árnyéka című drámájáért elnyerte az Onassis-díjat

1997-A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje

1998- József Attila díj

2019- Kossuth díj

Indoklás: “Kimagasló színvonalú regény- és nemzetközi szinten is sikeres színpadi műveket magába foglaló drámaírói életműve, több mint hat évtizedes dramaturgi munkája, valamint a spiritualitás témakörében alkotott, főként a test és lélek harmóniájának kereséséről szóló, nagy népszerűségnek örvendő könyvei elismeréseként”

 

l956-ban hat golyót kapott, átesett egy halálélményen. Ez a tapasztalat egész lényét és művészi célkitűzéseit megváltoztatta. Mind színpadi művei, mind regényei és esszé kötetei ennek a megrendítő tapasztalatnak az élményéből születtek.

Itthon s a világ sok színpadán játszott szerző.

MŰVEI:

Legfontosabb drámái színpadi adaptációi és zenés művei: Márta, Búcsúelőadás, Szemenszedett igazság, A vihar kapujában, Szomorú vasárnap, Karamazov testvérek, Dávid király, Doktor Herz, Mária evangéliuma, Isten pénze, Lugosi – a vámpír árnyéka. (Zenés műveiben szerzőtársak: Bródy János, Müller P. Sziámi –dalszövegek, Zeneszerzők :Tolcsvay László , Seress Rezső, Berki Géza).

Műveit a magyar színháztörténet nagyjai játszották. Külföldi előadások pedig felsorolhatatlanok. Csak a Szomorú vasárnapnak három londoni bemutatója volt, a Doctor Herz-et (musical,Tolcsvay Lászlóval) a manchesteri Royal Exchange Theatre, a Bucsúelődást  Bécs és Athén után a varsói Stúdió és a moszkvai Vahtangov Színház mutatta be. A Szemenszedett igazságot 38 olasz színházban játszották, Carla Romanellivel. De játszották műveit Münchenben, Dortmundban, Bécsben, Kanadában, Bolíviában, Argentínában, Peruban és számos orosz színházban is.

A Lugosi ősbemutatója (melyet később Szabó István rendezett, Darvas Ivánnal a főszerepben) az Egyesült Államokban volt.

Az Isten pénzét legutóbb Csíkszeredán tűzték műsorra, s évek óta megy Németország számos színházában.

Tolcsvay Lászlóval és Müller Péter Sziámival írt rock operát, a Szűz Mária életéről szóló „Mária evangéliumát”. Bemutatója a Madách Színházban volt, majd Németország számos városában játszották sok éven át. Oratóriumi formában évek óta játsszák és éneklik templomokban, köztük a Bazilikában is.

A művet Pannonhalmán bemutatták II. János Pál pápának.

Spirituális esszé kötetei: Kígyó és kereszt, Lomb és gyökér, Benső mosoly, Boldogság, Titkos tanítások, Gondviselés, Szeretetkönyv, Örömkönyv, Varázskő, Útravaló-sorozat) – és Kína ősi szentkönyvének a Ji-King-nek a mai ember világára alkalmazott alapműve, a Jóskönyv. Valóságos népkönyv lett; több mint félmillióan használják.

Regényei: Részeg józanok, Madárember, Világcirkusz

Kedves műve, az Isten bohócai, ötvözi a regény és az esszé műfaját. Ez egy táncbeavatás története.

Legújabb művei:

Férfiélet, női sors (2013)

Halhatatlan szerelem (2014)

Életművészet (2015)

Aranyfonál –Kapcsolat a szellemvilággal (2016)

Vallomás a szerelemről. (2018)

Világvége !!!  (2019 )

 

Az utóbbi négy könyv: esszé. A szerző sajátos, műfajteremtő módján: személyesen átélt élményei segítségével közelíti meg a lét örök szavait: a szerelmet, a halált, a halhatatlanságot, a sorsteremtést, mélymúltunk fontosságát, s azt az alapélményt, mely minden igaz vallás gyökere.

 

Sok évtizeddel ezelőtt írt színdarabjai és zenés játékai ma is rendszeresen színen vannak. Van bennünk valami, ami időtálló. Jelenleg (2019) Veszprémben és Zalaegerszegen játsszák a műveket, a Szomorú vasárnap pedig – melyet 40 évvel ezelőtt Bodrogi Gyula és Voith Ági vittek sikerre, egy éve a Madách Színház műsorán van. Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter és Nagy Sándor játsszák. Rendező: Horgas Ádám.

 

Előadó is.

Tizennyolc esztendeje járja az országot, s beszélget az olvasóval.

Rendszeres estje a Madách Színház Tolnay Szalonjában van, a Lélek színpada címen.

Olvasd el a saját életrajzom!